ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τα δημητριακά προσφέρουν στο σύνολό τους φυτικές ίνες και υδατάνθρακες παρέχοντας στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια. Επίσης, είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση του σωστού μεταβολισμού της ενέργειας και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

Βρώμη
Είναι ένα δημητριακό με αξιοσημείωτη διατροφική αξία. Ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και μαγγάνιο, απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τη σωστή πέψη και τον σωστό μεταβολισμό.

Κριθάρι
Το κριθάρι είναι ένας από τους αρχαιότερους κόκκους με πολλά μεγάλα οφέλη για την υγεία αλλά και ευχάριστη γεύση. Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, εξασφαλίζοντας την καλή υγεία του εντέρου αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, εκτός από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την προστασία των κυττάρων.

Σίκαλη
Η σίκαλη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη -ένα από τα βασικά αμινοξέα- ενώ είναι και καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες φαίνεται να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη γενική βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Σιτάρι
Το σιτάρι, κυρίαρχο δημητριακό στη διατροφή μας, πέραν των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει, διαθέτει και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο, το οποίο διατηρεί σε εγρήγορση το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας.