ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα φρούτα. Οι φυτικές ίνες του βατόμουρου βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, που διαθέτουν αντιγηραντική και προστατευτική δράση, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως το Alzheimer ή κάποιες μορφές καρκίνου. Ακόμα, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Κ, που επίσης περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στη σωστή πήξη του αίματος και στη σκελετική υγεία, προλαμβάνοντας κατάγματα, ειδικά στους ηλικιωμένους. Το βατόμουρο, όταν συνδυαστεί με ένα τρόφιμο υψηλής πρωτεΐνης, όπως ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αποτελεί ένα ιδανικό σνακ δύναμης κι ενέργειας.